Hamburg na kole

Návrh na jarní cykloexpedici, tentokráte úplně jiným směrem, než jsme zvyklí

      • Termín: úterý 7.5. (odjezd večer a přes noc do Hamburku)  –  středa 15.5. 2019 (odpoledne nebo večer odjezd z Hamburku) – na těchto termínech jsme se shodli v hospodě Jachta, večer 2018-01-13
      • Spaní: ve spacáku nebo ve stanu v přírodě, v Hamburku jedna nebo dvě noci v hostelu – zařídíme dle situace na cestě
      • Stravování: místní zdroje, zajištěn plynový vařič (2x) na ranní čaj nebo kávu.

Podrobněji

Původně jsme to plánovali do Hamburku vlakem, ale postupem se jeví jako daleko efektivnější jet vlastními auty.

Ideálem by bylo vyjet autem v úterý 7.5. na noc a na místo dorazit nad ránem. 

Cesta by měla být pojata hodně relaxačně. Přednost bych rád dal prožitu než ujetým kilometrům. Jsou tam sice delší přejezdy ale po kvalitních cestách a po rovině. Nejvyšší bod leží ve výšce 66 m.n.m. A když budeme v časovém skluzu nebo nás zastihne špatné počasí, je vždy po ruce vlak. 

Co dělat v Hamburku je věnován článek jeden den v Hamburku

Pokud bychom se nacházeli v Hamburgu v neděli (což nevypadá): Nedělní ráno bychom potom měli strávit na rybím trhu (06:00-09:30, rád bych tam byl už třeba v 07h). Posnídat a případně si koupit něco čerstvého na cestu. Trh se koná pravidelně od roku 1730. A musí skončit před mší v kostele. Prodeje přitom probíhají formou dražby. Vězte, že to je zážitek.

Něco málo k cenám

(aktualizováno 2019-01-01)

V Hamburgu se cena levnějšího ubytování trochu dále od centra (ale máme kola a tak nám to nemusí vadit) se dnes (2019-01-02) nabízí pro květnové dny od cca 1.000CZK  ale spíš více. Úplně levné hostely nebudou mít možnost uskladnit kola. I zde platí, že čím dříve něco zarezervujeme, tím lépe.

Přívozy na Nord-Ostsee canal jsou zdarma pro osoby i osobní auta.

Severofríské ostrovy a ceny trajektů (osoba + kolo):

Takže odhad ceny: za dopravu cca 2.000CZK, ubytování v Hamburku 1.000 až 2.000CZK , trajekty na Severofríské ostrovy (Dagebüll – Wittdün/Amrum – Sylt) 50EUR ~ 1.300CZK a kapesné na zmrzlinu odhaduji na minimálně 2.000CZK.

Popis trasy – na sever od Hamburgu

mapa: https://mapy.cz/s/3eGgc, cca 500 km
(na mapce jsou vyznačeny nezávazně i začátky jednotlivých dní – „den 1″,“den 2“ apod.)

Na sedm expedičních dní je plánovaných cca 500km. Ale trasy vedou po naprosté rovině. Nejvyšší místem je kopec ve výšce 69 m n.m.

102 / Brunsmüttel – Hosum – Dagebüll / 160km (st+ct)

Městečko Brunsmüttel je branou do „Nord – Ostsee – kanal“. Plavební kanál se zde překonává na trajektu a podívat se můžeme na monstrózní plavební komory i rušný lodní provoz. A také se můžeme rozhodnout kterým směrem budeme expedici absolvovat. Pak už to nepůjde.

Od městečka Brunsmüttel do Hosumu nás čeká asi polovina cesty vnitrozemím a polovina po břehu severního moře. Obávám se, že tuto etapu lze považovat za poměrně nezajímavý přesun. Za Hosumem ještě popojedeme asi 60km do přístavu Dagebüll. 

Celou trasu můžeme projet po cyklostezce „North Sea Cycle Route„.

Z přístavu Dagebüll trajektem na ostrov Amrum (12,40 + 7,90 EUR) se společností https://www.faehre.de

Na ostrovy lze plout i z přístavu Nordstrand, který je o 40km blíž. Ale odtud nejezdí klasické trajekty ale jakési výletní lodě. Bude třeba zjistit, co a jak.

104 / watové moře – ostrovy Amrum a Slyt / cca 60km (pa+so)

Zde se budeme dva dny potulovat a přesouvat trajekty mezi těmito ostrovy. Přečtěte si pár zajímavostí o wattovém pobřeží Severního moře na iDnes.

Česká televize vysílala: Wattové moře, Fríské ostrovy, Cestománie – Fríské ostrovy, a Český rozhlas nabízí tuto reportáž: radiozurnal.rozhlas.cz/kdyz-cast-severniho-more-vzdy-na-nekolik-hodin-zmizi nebo radiozurnal.rozhlas.cz/vecer-se-objevi-a-rano-zmizi-co-je-severni-more

Spojení mezi ostrovem Amrum a přístavem Hörnum na ostrově Slyt zajišťuje společnost adler-schiffe.de. Ta již neprovozuje trajekty ale  asi něco jako výletní lodě. O přepravě osob s bicyklem se budeme muset informovat. Vypadá to, že jízdenka s kolem stoji 30 EUR!

Z ostrova Slyt se dostaneme na kole (nebo možná s kolem) po železničním náspu. Vedle kolejí tam snad vede úzká pěšina. Podívat se na to můžete na Google Maps.

106 / Nord-Ostsee-Radweg / 72km (ne)

Od pobřeží Severního moře k pobřeží Baltického moře je možné dojet po cyklostezce NOR – „Nord-Ostsee-Radweg“ nebo po hraniční cyklo „Granseruten„. Mapy jsou k dispozici zde: graenseruten.dk. Obě cyklostezky nás na chvíli zavedou i do Dánského království.

107 / Flensburg – Eckernförde / 111km (po)

Trasa dlouhá 111km je vedena podél pobřeží a po cyklostezce Ostsee Radweg: www.ostsee-schleswig-holstein.de

Zkrátit si ji ale můžeme i na pouhých 70km po vnitrozemských cestách. Cestou překonáme zajímavý most přes záliv u městečka Lindaunis.

108 / Nord-Ostsee Kanal – Eckernförde – Brunsmüttel / 95km (ut)

Podél části kanálu NOK – „Nord-Ostsee-kanal“.

Přívozy na Nord-Ostsee canal jsou zdarma pro osoby i osobní auta – snad už z rozhodnutí Říšské vlády.

A pokud budeme mít štěstí, shledáme se odpoledne v Brunsmüttelu s našimi vozidly.

A do Hamburku

Budeme-li úspěšní v rezervaci ubytování na noc z úterý na středu, auty dojedeme k našemu penzionu nebo hostelu. Do samotného centra se zase už můžeme vydat na kolech bez batožin.

Večer bych doporučoval St. Pauli a její Reeperbahn.

Na druhý den je možné se inspirovat článkem jeden den v Hamburku.

A ve středu v odpoledne nebo v podvečer vyrazit směr Česká republika. A kdo by chtěl a má dost vnitřní svobody, může v Hamburgu klidně pobýt déle.

Ta věta mne inspirovala k myšlence, zda by se třeba část z nás a za doprovodu auta nevydala na kolech do Berlína (je to max. 400km) a tím využila čtyři dny (čt, pá, so a ne), které nám zbývají do konce týdne. 

Variabilita tras

Trasa 1 se více věnuje mořskému pobřeží, trasa 2 zase vnitrozemským vodám. Na mořském pobřeží může být poměrně větrno ale zase se tam najdeme hodně odlišnou přírodu i architekturu. Trasy se dají jet v navrženém směru ale klidně i ve směru opačném. Takže až podle nejčerstvější předpovědi směru větru se můžeme rozhodnout. Navíc se trasy dají zkrátit. A v případě nepřízně počasí si můžeme pomoci vlakem (vyhledávač DB).

Užitečné odkazy

trajekt mezi Slyt/List – Romo/Havneby: www.syltferry.com/ – člověk + kolo – cca 20EUR (aktualizováno 2018-11-26)

vyhledávač vlakových spojení DB: reiseauskunft.bahn.de

Doprava vlakem – asi už neaktuální … možná pro Moniku

(aktualizováno 2018-11-18)

Když jsem se díval, kolik stojí zpáteční jízdenka na zítřek (2019-01-02) z Prahy do Hamburku (bez místenky, rezervace a poplatku za kolo), portál mi ukázal částku 2.852CZK (pro vlak EC173 Hungaria). Za měsíc ale stejná jízdenka stojí jen 1.796CZK. Takže včasné zakoupení jízdenky na vlak nám může nějaké peníze ušetřit. Mezinárodní jízdenky lze zakoupit nejdříve tři měsíce před odjezdem.

Pardubice -> Praha -> Hamburg

      • EC176 Johannes Brahms – Praha hl.n. 08:33 – Hamburg Hbf 15:11
      • EC378 Porta Bohemica – Praha hl.n. 12:33 – Hamburg Hbf 19:11
      • EC172 Hungaria –  Pardubice hl.n. 13:09 – Praha hl.n. 14:33 – Hamburg Hbf 21:15

Hamburg -> Praha -> Pardubice

      • EC173 Hungaria – Hamburg Hbf 06:48 – Praha hl.n. 13:26 – Pardubice hl.n. 14:46
      • EC177 Berliner – Hamburg Hbf 12:51 – Praha hl.n. 19:26 
      • EC179 Berliner – Hamburg Hbf 14:51 – Praha hl.n. 21:26 

Pod čarou:

Beyond bez brašen vážil 12,5-13kg, plně naložený včetně jídla (a bez vody) vážilo 29kg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *