Jeden den v Hamburku

Cestou na plavbu po Baltu v roce 2018 se chystáme zdržet na jeden den v Hamburku. Zde je návrh toho, čím bychom se tam mohli zabavit.

Ubytovaní jsme v (01) Boardinghouse Mundsburg, Bramfelder Straße 20, Hamburk

Protože nemáme jistotu, kdy nás pustí do hotelu, tak je možnost podívat se k nedalekému jezeru Alster. Stačí se vydat západním směrem podél Osterbekkanal (02). Je to podle Google asi 3km.

Protože ta pesimističtější varianta může představovat až 4hodiny čekání, já jsem se registroval na NextBike s vizí půjčit si kolo a vyzkoušet si cyklistiku po Hamburku.

Poté, co se ubytujeme a zajistíme potravinám dostatek chladu, můžeme vzít atakem centrum.

Metrem – linkou U3 – je to ze stanice Barmbek do centra Baumwall – Elbphilharmonie 10 resp. 11 zastávek.

Hamburk nabízí návštěvnickou kartu Hamburg Card, kterou lze koupit v informačních centrech nebo v automatech na jízdenky za cenu od 9,90 eur pro jednotlivce či od 18,50 eur pro skupinu až pěti osob. Karta zahrnuje použití MHD i slevy na vstupném do muzeí a galerií nebo na prohlídky města. Na webu hamburg-tourism.de je možné pořídit si balíček zahrnující vedle Hamburg Card také ubytování v hotelu dle vlastního výběru za zvýhodněnou cenu.

Čtyřista metrů po proudu Labe po nábřeží se dojde do přístaviště Landungsbrücken. Odtud každou chvíli vyplouvá výletní loď na okružní plavbu kolem hamburského přístavu. Osobně doporučuji.

Během klasické plavby, která trvá něco málo přes hodinu, uvidíte například čtvrť Speicherstadt (největší souvislý komplex skladových budov na světě) včetně budovy Labské filharmonie, která byla slavnostně otevřena na začátku roku 2017 a nachází se v ní tři koncertní sály, hotel, byty a další prostory. Milovníci moderní architektury si na své přijdou ve čtvrti HafenCity, která je nejmodernější čtvrtí v Evropě.

A potom se nabízí vrátit se směrem k metru, kde se nachazí architektonicky zajímavá budova Elbe filharmonie (03). Z jejího ochozu je údajně pěkný pohled na přístav i Speicherstadt (04).

Mezi moderními stavbami Hafen City vyčnívá Labská filharmonie, budova s odvážnou skleněnou konstrukcí inspirovanou vlnami. Supermoderní nástavba na historické cihelné budově spojuje hamburskou hanzovní minulost s potřebami současného města. Z její vyhlídkové plošiny je skvělý výhled. Naopak hlavní sál, který nabízí posluchačům 2100 míst, se skrývá v hloubi budovy.

Historická čtvrť Speicherstadt, součást světového dědictví UNESCO, je největším souvislým komplexem skladišť na světě. Tvoří jej budovy skladů z konce 19. století a jeho jednotlivé památky je možné obdivovat během turistických plaveb po kanálech.

V uličkách Spiecherstadtu je nebývalé množství muzeí a galerií. Asi na to nebude čas, ale doporučovány jsou: muzeum vystěhovalectví Ballinstadt, v němž návštěvníci mohou na vlastní kůži zažít způsob života emigrantů včetně pobytu v rekonstruovaných kajutách lodí na cestě do Ameriky, Muzeum Miniatur a Galerie Kunsthalle vystavuje mistrovská díla včetně těch Rembrandtových.

Kam na jídlo:

Nedaleko přístaviště Landungsbrücken se nachází několik ulic, ve kterých uslyšíte především portugalštinu. Obyvatelé Hamburku tuto část města nazývají Portugiesenviertel. V 70. letech minulého století se zde usazovali portugalští přistěhovalci, kteří mířili do Německa za prací. Postupem času zde otevřeli řadu portugalských restaurací, kaváren a pastelarií. Dnes tak zde můžete ochutnat typické portugalské pokrmy.

Hamburk díky své rybářské a námořnické tradici oplývá gastronomickými specialitami:

  • Aalsuppe – polévka se zeleninou a úhořím masem
  • Schwarzsauer – nakyslá krvavá polévka
  • Birnen, Bohnen und Speck – slanina se zelenými fazolkami a hruškami
  • Fischbrötchen – čerstvá ryba v křupavé, čerstvě upečené housce

 

Toto už asi bude mimo naše časové možnosti:

Staré město: středu Hamburku vévodí majestátní budova radnice. Ta byla postavena v letech 1886 – 1897, stojí na 4000 dubových pilotách a disponuje 647 místnostmi. Na rozdíl od budov v tradičním hanzovním stylu se radnice pyšní zdobnou fasádou, z níž na město shlíží celkem 20 soch německých králů a císařů.

Druhou dominantou města je kostel svatého Michaela neboli „Michel“, symbol Hamburku. Jeho stotřicetimetrová věž je volně přístupná všem návštěvníkům a umožňuje vyhlídku na přístav a celé město. Sejít můžete i do podzemní krypty kostela, kde se promítá film o tisícileté historii města.

 

Večer se nabízí navštívit čtvrť St. Pauli a zajít na její Reeperbahn (05). V našem termínu tam bude probíha největší klubový festival v Evropě – Reeperbahn festival.

St. Pauli je čtvrtí známou vedle místního fotbalového klubu především díky rušnému nočnímu životu. Proslulá je ulice Reeperbahn, označovaná také jako „hříšná míle“. Přes den je klidná, ale večer touto ulicí dlouhou 930 metrů začínají proudit davy lidí hledajících zábavu od kabaretu přes techno až po prostituci. V nedaleké Herbertstraße je dokonce možné spatřit lehce oděné ženy ve výlohách.

Právě v této zábavní čtvrti na začátku kariéry pravidelně vystupovala skupina Beatles, po níž je dnes pojmenováno jedno z místních náměstí. Prostor mezi žulovou dlažbou vyplňují ocelové pásy, v nichž je vyryto 70 písní Beatles, a osvětlení vytváří iluzi otáčející se gramofonové desky.

 

Pokud by jste někdo měl nějaký jiný návrh, nápad nebo tip, pište do kometářů nebo mě do emaílu. Díky.

Z čeho jsem čerpal: osobní zážitky při návštěvě města před cca 10-ti lety (velmi málo objektivní), https://www.hamburg.com, stadtrad.hamburg.de, turistika.cz, https://www.novinky.cz/, https://www.radynacestu.cz/, kachnasekocha, CT: http://www.ceskatelevize.cz/, ČR: Jal to vidí …, jeste jsem necetl: https://www.cestujlevne.com/diskuze/6-cestujeme-vzduchem/5529-hamburg-2017-kratky-report

2 Komentářů

  1. Pingback: Hamburg na kole - blog.robertjiranek.eu

  2. Ilona

    Hamburg je nádherné město. Je to má srdeční záležitost. Město miluji, mám k němu přímo úzký osobní vztah. Povedlo se mi jej navštívit v letech 2O10 a 2013 vždy na týden. Pokud se situace zlepší, mám v plánu ještě jednou tento „skvost“ /pro mne/ navštívit. Město je má velká láska. Ilona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *